Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono

11 lutego 2013, 12:39

Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.



Tajemnica Kermy rozwiązana

29 kwietnia 2013, 13:20

To nadzwyczejne, że Kerma rozkwitała, gromadziła bogactwa, produkowała wspaniałe wyroby rzemieślnicze w tym samym czasie, gdy zamieszkujący północ ich rywale z Egiptu zmagali się z problemami przyrodnoczymi, społecznymi i politycznymi. Dotychczas nie wiedzieliśmy, dlaczego tak się działo, ale dzięki naszym pracom w Sudaniu udało się rozwiązać tę zagadkę - powiedział profesor Jamie Woodward z University of Manchester.


Piramida z lokalnego ośrodka handlowego?

15 lipca 2013, 11:21

Podczas prac budowlanych w Jáltipan w południowo-wschodnim Meksyku odkryto prekolumbijskie pochówki 30 osób oraz ruiny piramidy.


Tajemnica długowieczności golca tkwi w idealnych białkach

7 października 2013, 12:44

Kluczem do długowieczności golców (Heterocephalus glaber) mogą być lepiej skonstruowane białka.


Wymierają ryby chrzęstnoszkieletowe

23 stycznia 2014, 13:11

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) ostrzega, że 25% gatunków ryb chrzęstnoszkieledowych (rekiny, płaszczki, chimery) może wyginąć w ciągu najbliższych dziesięcioleci. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili pierwsze na globalną skalę badania tych gatunków


Rozszyfrowano tajemnicę weneckiego wydania "Odysei"

7 maja 2014, 06:05

Gdy w 2007 roku M.C. Lang podarował University of Chicago Library swoją kolekcję dzieł Homera, znalazł się wśród nich prawdziwy biały kruk – „Odyseja” wydana w 1504 roku w Wenecji. W wyjątkowym dziele ktoś porobił liczne notatki. Specjalistom udało się ustalić jedynie, że notatki pochodzą prawdopodobnie z połowy XIX wieku. Nie było jednak wiadomo, co oznaczają.


Kwas moczowy prowadzi do zespołu metabolicznego

11 sierpnia 2014, 11:23

Markerom zespołu metabolicznego towarzyszy wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy. Dotąd nie wiedziano, jaki jest kierunek tej zależności, teraz jednak naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona w St. Louis wykazali, że ciąg negatywnych zdarzeń rozpoczyna się od zaburzeń dotyczących GLUT9 - ważnego transportera kwasu moczowego - w przewodzie pokarmowym.


Nosorożce rozmnażają się słabo przez hałas infradźwiękowy?

3 listopada 2014, 10:55

Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu Teksasu badają, czy infradźwiękowy szum związany z życiem miast nie jest jednym z czynników utrudniających rozmnażanie nosorożców w niewoli.


Pies umie rozpoznać uśmiech na ludzkiej twarzy

13 lutego 2015, 12:14

Psy potrafią odróżniać emocje malujące się na ludzkiej twarzy.


Widzą światło, nie korzystając z oczu i mózgu

22 maja 2015, 06:24

Skóra ośmiornicy Octopus bimaculoides wyczuwa światło bez udziału układu nerwowego. Mięczak wykorzystuje do tego opsyny, czyli światłoczułe białka, które występują również w jego oczach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy